پروفیل
فهرست مطالب :
- پروفیل چیست ؟؟!
- انواع پروفیل...
- تفاوت پروفیل سنگین و سبک !!!
پروفیل چیست ؟؟!
پروفیل آهنی نوعی پروفیل است که از جنس آهن تولید میشود. این پروفیلها به دو صورت صنعتی و ساختمانی تولید میشوند و بیشتر در صنعت ساخت و ساز و جهت ساخت درب و پنجره به کار میروند. پروفیل آهنی همان پروفیل قوطی آهنی میباشد که در بازار به این نام شناخته میشود . به صورت باکس، پروفیلهای مربع و مستطیل به عنوان نردههای فلزی برای در و پنجره منازل، کنارههای راه، پلهها، نردهکشی اطراف دیوارههای کارخانجات و زمینهای محصور شده، و نردههای پیادهروها و خیابانها استفاده میشوند. همچنین پروفیلهای مربع و مستطیل (قوطی) با مقاطع بزرگتر، که معروف به ستونی میباشند، در ساختن ستون و اسکلت فلزی ساختمانها نیز به کار میروند. اگر این پروفیلها با مشخصات فیزیکی قابل اطمینانی ساخته شوند، میتوانند در ساختن شاسی تریلرها و نفتکشها نیز مورد استفاده قرار گیرند. همچنین در صنایع خودروسازی نیز از پروفیلهای قوطی مربع استفاده میشود.
انواع پروفیل ...
پروفیلها در صنعت فلزات نقش مهمی ایفا میکنند و در مختلف زمینهها مورد استفاده قرار میگیرند.
- پروفیلهای ساختمانی:
- پروفیل باز: این پروفیلها شکل باز دارند و در گروه پروفیلهای باز قرار میگیرند. مثالهایی از این پروفیلها عبارتاند از تیرآهن ناودانی، پروفیل U نبشی، پروفیل L و پروفیل Z.
- پروفیل بسته: این نوع پروفیلها شکل مقطع بسته دارند و در حوزههای مختلفی مانند ساخت و ساز درب و پنجره، لوله، قوطی، کرکره برقی و پی وی سی استفاده میشوند. مثالهایی از پروفیلهای بسته شامل قوطی و لنگه دری هستند.
- پروفیلهای صنعتی:
- این پروفیلها نیز به صورت استوانهای با بخش عرضی دایرهشکل تولید میشوند. مثالهایی از پروفیلهای صنعتی عبارتاند از تیرآهن IPE، تیرآهن IPB و تیرآهن INP.
با توجه به نوع کاربرد و متریال مورد استفاده، انواع پروفیلها میتوانند از فولاد، آهن و آلومینیوم تولید شوند.
- پروفیل گالوانیزه یک نوع پروفیل است که از جنس فولاد تولید میشود. این پروفیلها دارای شکلهای مختلفی هستند و سطح آنها با روی پوشانده شده است تا مقاومت آنها در برابر خوردگی افزایش یابد. پروفیل گالوانیزه به دو روش گالوانیزاسیون گرم و سرد تولید میشود. این پروفیلها در ساخت و پنجرهسازی، اسکلت ساختمانها، نردههای راهپله، فریم درب و پنجره، و حتی در صنایع خودروسازی نیز استفاده میشوند. از جمله ابعاد معمولی پروفیل گالوانیزه میتوان به ۱۰×۱۰ تا ۹۰×۹۰ اشاره کرد.
- پروفیل کامپوزیتی نوعی پروفیل است که از ترکیب دو یا چندین ماده مختلف تشکیل شده است. این پروفیلها عمدتاً برای استفاده در صنایع ساختمانی، خودروسازی و صنایع دیگر به کار میروند. پروفیل FRP نوعی مصالح کامپوزیتی است که غالباً از الیاف کربن، شیشه و یا الیاف آرامید جایگزین شده در رزین پلیمری ساخته میشود. این پروفیلها در مکانهایی که استفاده از پروفیلهای فولادی خطر خورندگی را تشدید میکند و یا در میدانهای مغناطیسی قوی استفاده میشود، رایج هستند. از جمله انواع پروفیلهای کامپوزیتی میتوان به پروفیل کربن CFRP و پروفیل شیشه GFRP اشاره کرد. این پروفیلها دارای مزایایی نظیر مقاومت در برابر سایش، خوردگی و شکستگی هستند و به دلیل وزن پایین، قابلیت شکلدهی بالا و مقاومت به عوامل جوی، در بسیاری از کاربردها جایگزین مناسبی برای مصالح سنتی مانند چوب، فولاد و بتن محسوب میشوند. اشکال مقاطع FRP با توجه به کاربرد و چگونگی ساخت این مصالح متنوع هستند و میتوانند شامل مقاطع دایرهای، مربع، مستطیلی، کانال، میله، مقطع H و سایر اشکال باشند. از پروفیلهای کامپوزیتی به عنوان جایگزینی مدرن و مقاوم در بسیاری از پروژههای ساختمانی و صنعتی استفاده میشود.
تفاوت پروفیل سنگین و سبک !!!
این دو نوع پروفیل دارای تفاوتهای مهمی هستند:
وزن:
- پروفیلهای سبک دارای وزن کمتری نسبت به پروفیلهای سنگین هستند.
- وزن پروفیل به طور مستقیم بر کیفیت، استحکام و قیمت تأثیرگذار است.
ضخامت:
- ضخامت پروفیلهای سنگین بیشتر از پروفیلهای سبک است.
- معمولاً ضخامت پروفیلهای سبک کمتر از 1.5 میلیمتر و ضخامت پروفیلهای سنگین بیشتر از این مقدار است.
مواد اولیه:
- پروفیلهای سبک از ورق روغنی تولید میشوند.
- پروفیلهای سنگین از ورق سیاه ساخته میشوند.
استحکام:
- پروفیلهای سنگین دارای استحکام بیشتری هستند.
- برای کاربردهای نیازمند استحکام بالا، پروفیلهای سنگین مناسبتر هستند.
کاربرد:
- پروفیلهای سبک برای مصارف عمومی مانند ساختمانسازی استفاده میشوند.
- پروفیلهای سنگین برای کارهای سنگین و مناطق جوی ناپایدار مناسباند.
قیمت:
- قیمت پروفیلهای سبک از لحاظ وزنی بیشتر از پروفیلهای سنگین است.
با توجه به نیازها و کاربردهای مختلف، انتخاب مناسب بین پروفیلهای سبک و سنگین بستگی به موارد مشخصی دارد.